DAMER DER VIL
2024
Bogen er en undervisningsbog rettet mod gymnasierne, og det er en anderledes vinklet nordisk litteraturhistorie og antologi. Den fortæller historien om 11 kvindelige forfattere der levede utraditionelle liv som kunstnere i perioden 1880-1915. De var succesfulde og anerkendte i deres samtid, men er mere eller mindre glemt i eftertidens litteraturhistorier og antologier. Deres litteratur står imidlertid tilbage som stærke væker der har relevans for en ung nutidig læser.
Den første del af Damer der vil fortæller om kvindernes livsvalg i lyset af perioden og de historiske begivenheder som den præges af. Den anden del er en antologi med portrætter af de 11 markante forfatterstemmer samt udvalgte værker fra deres hånd. Som supplement til historien om de 11 forfattere er tilføjet historien om kvindelige malere i samme periode. Den sidste del består af forslag til måder at arbejde med originalteksterne og introduktionerne i bogen.
Bogen er lavet i samarbejde med gymnasielærer Birgitte Darger. Den henvender sig til elever i stx, hf, hhx og htx, og den bygger på Damer der var for meget.
Anmeldelser og omtale
“… antologiens tekster er dejligt forskellige og kredser om skilsmisse, begær eventyrlyst, sygdom, ægteskab og længsel. Man får lyst til at sende fingerkys, løn, vin og anerkendelse baglæns i tiden for den gave, de også er i 2024. … Jeg bliver blød om dansk-hjertet… Opgavetyperne er velkendte, men samlet og bundtet så fint …tilbyder sin modtager vinkling, forståelse og veje ind i teksterne og perioden både politisk, historisk og kunstnerisk set. Damer der vil har stort potentiale til at blive en antologi-darling”. Dansknoter
AGAINST ALL ODDS - HISTORISKE KVINDER OG NYE ALGORITMER
AUGUST 2024
Udgivelsen udkommer i forbindelse med Statens Museum for Kunsts store efterårsudstilling med 24 nordiske kvindelige kunstnere fra tiden 1870-1910. Udstillingen vises fra den 31. august til den 8. december 2024.
Jeg har bidraget med kapitlet “Da kvinder levede Garcon-livet og viste hvad kvindeliv også kunne være”. Kapitlet handler om, hvordan en række af de nordiske malere rejste ud i verden, uddannede sig, skabte sig et eget hjem, udstillede på den franske Salon og trods alle de barrierer, der tårnede sig op, fandt en vej – ikke mindst fordi kvinderne skabte hot spots rundt om i Europa, hvor de mødtes, delte bolig og atelier, hjalp, udfordrede og festede med hinanden.
De malere, jeg har skrevet om er blandt andre Harriet Backer, Kitty Kielland, Bertha Wegmann, Jeanna Bauck, Eva Bonnier, Hanna Hirsch, Elin Danielson-Gambogi, Helene Schjerfbeck, Anne Marie Carl-Nielsen, Julia Beck, Asta Nørregaard, Marie Henriques, Emilie Mundt og Marie Luplau.
KVINDERNES MODERNE GENNEMBRUD 1880-1910
AUGUST 2024
Udgivelsen udkommer i forbindelse med Den Hirschsprungske Samlings store efterårsudstilling med en lang række danske kvindelige kunstnere fra tiden 1890-1910. Udstillingen vises fra den 28. august til den 12. januar 2025.
Jeg har bidraget med kapitlet “Aldrig ville hun lade sig nøje med noget mindre – kvindelige kunstneres livsvalg i det moderne gennembrud”. Kapitlet handler om, hvordan de kvindelige kunstnere traf livsvalg, der i højeste grad var moderne, når de levede selvstændige liv og etablerede sig som professionelle, ambitiøse kunstnere.
De malere, jeg har skrevet om, er Ludovica Thornam, Sofie Holten og Suzette Holten født Skovgaard, og jeg spejler disse kvinders livsvalg i en af forfatteren Erna Juel Hansens romankarakterer, nemlig Terese Kærulf fra romanen Helsen & Co fra 1900.
Bogen er desuden udkommet på engelsk på Yale University Press.
FIRE KVINDELIGE PIONERER
2024
Denne æske indeholder fire noveller: Amalie Skram - Madam Høiers Lejefolk, Erna Juel-Hansen - Enlig, Victoria Benedictsson - Ud fra mørket og Karin Michaëlis - Arme søster. Jeg har skrevet forord til Enlig og Ud fra mørket. Æsken er udkommet på Novellix.
Anmeldelser og omtale
“Den seneste æske fra Novellix indre mindre end guldgrube. Alle deres æsker er fine, men denne her er noget særligt. Usædvanligt smukt layout og spændende tekster, der beskriver kvindeliv fra et kvindeligt perspektiv i slutningen af 1800-tallet.” - Bog.dag.bog